Pinsa Romana – originální recept
Pinsa Romana je lehčí, chutnější a stravitelnější verzí pizzy. Teoreticky je to hybrid mezi focacciou a pizzou, jejíž je předchůdcem. Rozdíl mezi pinsou a pizzou je v zásadě v tom, že pinsa je lehčí, křehčí a lépe stravitelná – proč, o tom píšeme v jiném článku.
Pinsa Romana – jak na to
Pinsu je nutno připravovat den předem! Takže celková doba přípravy se nám počítá jako 1 den + 20 min. příprava + 20 min. pečení. Na dochucení/dozdobení pinsy vám stačí stejné ingredience, jaké používáte běžně na pizzu.
Suroviny na těsto:
- 420 g hladké mouky
- 80 g rýžové mouky
- 1.5 šálku studené vody
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 3 g sušeného droždí
- lžička soli
Suroviny na topping:
- 450 g hub
- 350 g sýru Provolone
- trochu suchého bílého vína
- 2 stroužky česneku
- čerstvá petrželka
- sůl, pepř, olivový olej
Pinsa – na těsto:
Ve velké míse smíchejte obě mouky a droždí. Za stálého míchání přidejte studenou vodu. Poté přidejte olivový olej a sůl. Důkladně promíchejte a zakryjte mísu plastovou fólií. Nechte odpočívat 30 min., poté znova promíchejte, přikryjte fólií a nechte odpočívat další půlhodinku. (obr. 1-4)
Poté všechno opět promíchejte, zakryjte a nechte odpočívat 24 hod. v ledničce. Po uplynutí této doby těsto vyklopte a rozdělte na 2 části. (obr. 9-11)
Těsto přikryjte utěrkou a nechte odpočívat dalších 60 min. Poté každé těsto potřete troškou olivového oleje a začněte dělat ten nejdůležitější krok – formování (roztahování čili pinsere) těsta. (obr. 14-17)
Tímto je vaše těsto na pinsu zcela hotové a připravené k pečení.
Postup – topping:
Na pánvi rozpalte olej, přidejte nasekaný česnek a nakrájené houby, nechte dusit 5-6 min. Přidejte bílé víno, sůl a pepř, nechte dusit a poté odstavte z plamene. Sýr Provolone si nastrouhejte na tenké plátky a nechte bokem, ten použijete navrch potom, co přidáte topping na zapečenou pinsu.
Pečení
Rozpalte si troubu na 230 stupňů, položte těsto na pečící papír na plech, pokropte olivovým olejem a pečte 10 min. Potom pinsu dozdobte a dochuťte s předpripraveným toppingem a sýrem a dejte znova do trouby na dopečení, dokud její okraje nezezlátnou a sýr se neroztopí. Dozdobte nasekanou petrželkou a čerstvě namletým pepřem.
Pinsa – speciální mouka
Pro výrobu pinsy samozřejmě potřebujete speciální mouku, která je přímo určena jenom pro ni. Široký výběr různých druhů najdete v eshopu Monaco international.