Bezlepková dieta a vše, co o ní (ne)víte
Bezlepková dieta je dieta spočívající ve snaze eliminovat konzumaci potravin obsahujících lepek (neboli gluten) ze stravy dotyčného, obvykle ze zdravotních důvodů. Konzumace potravin obsahujících lepek osobami nemocnými celiakií nebo alergií na lepek by mohla vést k vážným zdravotním komplikacím.
Osoby držící bezlepkovou dietu tedy konzumují buď potraviny přirozeně bezlepkové nebo potraviny obsahující lepek jen v minimální koncentraci (deglutenizované).
Bezlepková dieta – co ano a co ne
Základem diety je nekonzumování potravin vyrobených z běžných obilovin:
- ječmen
- pšenice
- žito
- oves
Lepek znamená v překladu z latiny lepidlo. Jeho hlavní vlastností je právě lepkavost. K té dojde teprve tehdy, když se lepek spojí s vodou, ve které se nerozpustí, ale naopak bobtná. Díky tomu drží těsto z mouky, která obsahuje lepek, lépe pohromadě a dobře se s ním pracuje. Mouky z vyšším obsahem lepku jsou považovány za ty nejkvalitnější.
Co nejíst?
Které potraviny vyškrtnete ze svého jídelníčku, pokud nesmíte jíst lepek? Jsou to pšeničná, grahamová, špaldová, kamutová, semolinová, žitná, ječná a ovesná mouka, pšeničná krupice, běžné pečivo a chléb včetně strouhanky, těstoviny, kuskus, kroupy a bulgur, vločky, snídaňové müsli a lupínky aj.
Lepek mohou obsahovat i výrobky, u nichž by člověk jeho přítomnost neočekával, včetně některých výrobků tzv. zdravé výživy (např. některé jogurty, sojové řezy, plněné čokolády, rýže v čokoládě apod.).
U výrobků, jež nejsou označeny jako bezlepkové (buďto nápisem nebo symbolem přeškrtnutého klasu) je třeba vždy sledovat složení výrobku. Celiaci si musejí kupovat speciální bezlepkové pečivo, těstoviny apod., existuje i bezlepkové pivo. Bezlepkové pečivo si mohou také sami upéct v domácích pekárnách nebo i v obyčejných troubách.
Alkoholické nápoje
Mezi zakázané potraviny patří i pivo, jelikož všechny druhy piva, a to včetně rýžových či banánových, obsahují lepek, jenž je obsažen i v tzv. bezlepkovém pivě. V tomto druhu piva je obsah lepku pouze snížen na minimální hranici, jeho konzumace by neměla zhoršovat průběh onemocnění.
Které potraviny jsou vhodné?
- proso
- rýže, kukuřice, sója
- brambory, ovoce a zelenina
- mléko, tvrdé sýry
- med, káva, čaj, kakao
- maso, vnitřnosti
- vejce
Eshop bezlepkové potraviny>>