Italské speciality – které stojí za to?
Italské speciality – Itálie je známá svou vynikající, lahodnou a přitom zdravou kuchyní. Italská kuchyně je středomořská, která se skládá z ingrediencí, receptů a technik vaření vyvinutých na italském poloostrově od starověku a později se rozšířila po celém světě.
Italská kuchyně je známá svou regionální rozmanitostí, zejména mezi severem a jihem italského poloostrova. Nabízí spoustu chutí a je jedním z nejpopulárnějších a nejkopírovanějších na světě. Ovlivnila několik kuchyní po celém světě, zejména ve Spojených státech.
Italská jídla se obecně vyznačují svou jednoduchostí, přičemž mnoho jídel má pouze dvě až čtyři hlavní ingredience. Italští kuchaři se spoléhají hlavně na kvalitu surovin než na komplikovanou přípravu. Složení a pokrmy se liší podle regionu. Mnoho pokrmů, které byly kdysi regionální, se rozšířílo po celé zemi.
Italské speciality a jejich typické přísady
Italská kuchyně má širokou škálu různých přísad, které se běžně používají, od ovoce, zeleniny, omáček, masa atd. Na severu Itálie ryby (například treska nebo baccalà), brambory, rýže, kukuřice (kukuřice) , klobásy, vepřové maso a různé druhy sýrů jsou nejčastější ingredience. Těstoviny s použitím rajčat jsou rozšířeny po celé Itálii.
Olivový olej je nejčastěji používaným rostlinným tukem v italské kuchyni a jako základ omáček často nahrazuje živočišné tuky z másla nebo sádla. Tradiční středoitalská kuchyně používá přísady jako jsou rajčata, všechny druhy masa, ryby a sýr pecorino. V Toskánsku se těstoviny (zejména pappardelle) tradičně podávají s masovou omáčkou (včetně zvěřiny). V jižní Itálii jsou důležitá rajčata (čerstvá nebo vařená v rajčatové omáčce), paprika, olivy a olivový olej, česnek, artyčoky, pomeranče, sýr ricotta, lilky, cuketa, některé druhy ryb (ančovičky, sardinky a tuňák) a kapary.
Nejznámější italská jídla a nápoje
- pizza
- těstoviny
- sýry
- polenta
- ossobucco
- risotto
- lanýže
- focaccia
- arancini
- káva, víno
- zmrzlina
- tiramisu