Pinsa – aneb není všechno jenom pizza

patří mezi nejstarší zdokumentované potraviny v Itálii. Je to v podstatě takový předchůdce dnešní tak rozšířené pizze. Tyto dvě pochoutky se však v něčem liší – a to vám rádi vysvětlíme v dnešním článku.

První zmínky o ní pocházejí již z dob starého Říma, ale v Itálii dodnes patří mezi oblíbené pochoutky. V mnoha trattoriích nahrazuje chleba a podává se k uzeninám a sýrům.

Jak vznikl název Pinsa?

Pinsa je slovo odvozeno z italského “pinsere”, tedy natahovat. Těsto se natahuje až dokud nezíská oválnou formu a je cca 2 cm vysoké. Těsto je vyrobeno ze směsi pšeničné, sójové a rýžové mouky, obsahuje sůl, olej, rozmarýn a kvasinky a hlavně vysoký obsah vody (cca 80%). Díky tomu je lehké, křupavé a přitom uvnitř měkké a velmi dobře stravitelné. Před pečením se nechává kvasit celých 24 hod.

Přesto, že je známější, v posledních 10-letech řada restaurací začlenila pinsu do svého pravidelného jídelníčku. Nechybí v restauracích v Evropě i Americe, takže dnes na ni narazíte poměrně běžně. Schválně si ji zkuste jednou objednat místo své tradičnní pizze, určitě neolitujete!

To, čemu dneska říkáme Pinsa Romana, je jenom reinterpretace starodávné receptury vynalezené během starověké římské říše, přepracovaná s novými ingrediencemi a moderními technikami.

Původní recept pochází ze starověkého produktu vyrobeného mezi venkovskými obyvateli žijícími těsně za zdmi Říma, kteří vařili jakýsi druh „focacce“ nebo „schiacciatine“, pomocí mletí obilovin (proso, ječmen a špalda) a přidávání soli a bylin .

Hlavní rysy:

  • Oválný tvar
  • Drobivost (křupavá vnější a měkká uvnitř)
  • Strávitelnost (získaná několika technikami kvašení a zrání)
  • Originální směs mouky: pšeničná mouka, rýžová mouka, sójová mouka a sušené matečné kvasnice
  • Vůně (kvůli maturačnímu procesu a používání mateřských kvasinek)

Originální Pinsu si můžete vychutnat i u nás, nabízíme ji běžně v denním menu. Tak neváhejte a přijďte si k nám vychutnat tuto originální dobrotu ještě dnes!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *